2014. május 8., csütörtök

A CUKOR KÁROS HATÁSAI A BŐRRE !

10:54


Néhány éve a túlzott illetve a nem megfelelő cukorfogyasztásról zeng a média és annak idején még csak a kristálycukorról tudhattuk hogy mennyire egészségtelen. Egy ideje a magasztalt  nád illetve a barna cukor lényegesen egészségesebb hatásairól hallhattunk naponta, mígnem mára  már a nyírfacukor  valódiságában sem hihetünk. A cukor nem véletlenül a legtöbbet támadott élelmiszer, mely nagyobb mennyiségben fogyasztva nem csak a szervezetre de a bőrre sincs túl jó hatással.


A Cukor káros hatásai a bőrre többek között :
- lassítja a sejtek élettartamát, rendkívüli módon hozzájárul a bőr öregedéséhez
- terheli és károsítja a májat , ezért gyakran fellépő bőrproblémák , bőrbetegségek, az aknés, dermatitiszes  bőr kialakulásához vezethet
- legyengíti az immunrendszert ami bőrelváltozásokat okozhat
- hozzájárul az ekcémához , a Candida illetve a baktériumok túlszaporodásához, melyek pattnásos, aknés bőrt okozhatnak
- felgyorsítja a szervezet és a bőr öregedési folymatát, ezáltal nagymértékben ráncosodást okozhat
- károsítja a hajszálereket ,ami elősegíti a rosacea kialakulását


A kristálycukor körül kirobbanó támadások idején a barna és a nádcukor szerzett előkelő helyet a divatos "egészséges cukrok" ranglétrán. Azóta kiderült hogy a nád és a barna cukor is közönséges kristálycukor , utóbbinak színét mivel kevésbé tisztítják  a melasz tartalma adja.
 A xillitet, közönséges nevén nyírfacukrot , ( ami egyébként egy cukoralkohol) valamikor kezdetben a nyírfakéregből vonták ki egy enzimes eljárással, ennyi nyírfa híján viszont kinyerési alapanyag alternatívaként maradt a kukorica szára. Érveltek mellette a kevesebb kalóriatartalommal, hogy nem rontja a fogakat , hogy nem savasítja a szervezetet és bár édesítő hatása megegyezik a cukoréval , a glikémiás indexe nagyon alacsony ( GI=12)

Nemrég, a szintén alacsony glikémiás indexel rendelkező ( GI=35) kókuszvirág cukor  jelent meg a piacon, amit a kókuszpálma virágának nektárjából nyernek. Finom karamellás íze teszi egyedivé, számos vitamint , tápanyagot is tartalmaz, értékes és természetes összetevőinek köszönhetően, talán most ez a legjobb alternatíva a cukrok vagy édesítőszerek között. Persze érdemes itt is odafigyelni a minőségre, mert az újdonság ereje néhány gyártókra is varázsszerűen hatott, természetesen felismerték hogy gazdasági szempontból érdemes keverniük az olcsó és mesterséges maltodextrinnel.




A szerző:

Szépségterapeuta és sminkmester vagyok, a szappan- és kence készítés tanfolyamok vezetője. Több mint egy évtizede foglalkozom az arcok szépítésével, a szépség szakmával. Évek óta készítek különféle kozmetikumokat amiket a kozmetikus, aromaterapeuta, masszőr és természetgyógyász szakemberek is előszeretettel használnak a munkájuk során.

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

 

© 2013-2014 Kencekonyha. Minden jog fenntartva. Designed by Templateism

Back To Top